Je verkoopt voedingssupplementen of kruidengeneesmiddelen. Je weet dat je daar niet zomaar van alles over kunt beweren. Je mag niet zomaar zeggen dat een supplement helpt tegen kanker, of dat het artrose teniet doet. Daar zijn regels aan verbonden. Maar wat mag nou wél? Wat kun je wél zeggen over een supplement of kruidenmiddel? Dat wil je graag weten.
Dat er zijn regels verbonden zijn aan het maken van claims bij voedingssupplementen is, als we eerlijk zijn, eigenlijk maar goed ook. Want zo voorkomen we indianenverhalen. Je wilt mensen helpen, dat is je drijfveer. En jouw supplement is een goed supplement. Een kwalitatief hoogstaand product dat je onder de aandacht wilt brengen. Op een correcte en gezonde manier. Een manier waarop je eerlijk bent over de mogelijke effecten van het supplement. Én niet onbelangrijk: waarmee je ook je producten kunt verkopen.
Welke claims voor voedingssupplementen zijn toegestaan?
Allereerst is het belangrijk om te weten of je te maken hebt met kruiden of vitaminen en mineralen. Daar wordt namelijk onderscheid in gemaakt.
Vitaminen en mineralen
Voor vitaminen en mineralen zijn bepaalde claims toegestaan. Je kunt ze vinden in de database van de keuringsraad. De voorwaarden waaronder je de claims mag gebruiken staan erbij. En ook de bewoordingen die zijn toegestaan worden vermeld. Je moet namelijk goed op je woorden letten. ‘Supplement ‘X’ ondersteunt wellicht de gezondheid. Maar ‘supplement X’ maakt je niet gezond. Het zijn soms kleine nuanceverschillen die een groot verschil in betekenis of interpretatie van een zin geven.
Kruiden
Ook voor kruiden is het belangrijk te bekijken of er een toegestane claim is, voordat je de productinformatie schrijft. In het register van geautoriseerde en niet-geautoriseerde claims, kun je zoeken naar het kruidensupplement dat je wilt beschrijven. Vind je hier goedgekeurde claims, dan mag je ze gebruiken. Claims die worden goedgekeurd in het register, zullen ook worden opgenomen in de eerder genoemde database van de keuringsraad.
Hoe zit het met ‘on hold’ claims?
Vind je niets terug over het kruidenmiddel dat je zoekt? Dan staat hij wellicht wél in de database van ingediende claims bij EFSA. Dit is een bestand vol met kruidensupplementen waarover het laatste woord nog niet is gezegd. Europese landen zijn het er niet altijd over eens of een product nou een kruidengeneesmiddel of een gezondheidsproduct is. En omdat de categorie waarin een product valt niet altijd duidelijk is, wordt het beoordelen van de claims ingewikkeld. Daarom staan er een hoop ‘on hold’.
Ingediende claims die je in deze database vindt, kunnen dus ‘on hold’ staan. Maar let op: ze kunnen ook zijn teruggetrokken of reeds zijn behandeld en opgenomen in het register. De claims die ‘on hold’ staan, mag je gebruiken, mits:
- Aan de voorwaarden die er in ditzelfde document bij staan wordt voldaan.
- Het ID nummer dat hoort bij de claim in deze lijst vermeld staat.
- Je erbij vermeldt dat het om een zogenaamde ‘on hold’ claim gaat. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Deze gezondheidsclaim is in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.’
- Je de juiste woorden kiest voor de omschrijving van de claim. Want ook hier moet je goed op je woorden letten.
Help! Wat een uitpluiswerk.
Al met al is het in sommige gevallen een heel uitpluiswerk om te ontdekken wat je allemaal mag zeggen over een supplement en wat juist niet.
Ik heb dit inmiddels verschillende ondernemers uit handen genomen en hen hierbij ondersteund. Ik schrijf de teksten en zoek uit wat ik mág schrijven.
Wil je hier graag even over sparren? En het uitzoekwerk lekker uit handen geven en je tijd aan iets anders besteden?
Recente reacties